fredag 18 oktober 2013

Att arbeta med portfolio-teori, förhållningssätt och praktik

Vi arbetar med portfolio på min enhet och har gjort det många år, sedan i början på 2000-talet. Vid starten hade vi studiedagar, föreläsningar, lärgrupper med mera, där vi arbetade fram ett material tillsammans på enheten. Från det vi började och fram till nu har vi ändrat på en hel del. Vi arbetade med just denna kurslitteratur då, av Ellmin, Ellmin(2003). Samhället har förändrats mycket med den digitala tekniken. På den tiden fanns inga smartphones och ipads. Det är mycket enklare numera att ta fram mobilen eller paddan och vi pedagoger kan filma eller ta bilder just i stunden. Det är likadant för barnen. De vill ha med olika saker som de har gjort. De kan ta bilder och göra en film tillsammans med oss. Det kan vara de barnen vill ha med i sin portfolio. 

En form av pedagogisk dokumentation är portfolio, där vi samlar in material. Det som är viktigt är processen dit. Vad är det vi ska dokumentera? För vem? På vilket sätt? Vad är syftet? Inför varje termin sätter vi oss ner i arbetslaget och analyserar. Vilka fokusområden ska vi välja? Vi kan inte dokumentera allt. Jag beskrev om vårt naturvetenskapsprojekt i min podcast. Vi filmar i gruppen och tar bilder. Materialet går jag genom i mitt arbetslag och med barnen. Vi reflekterar kring detta vi pedagoger och reflekterar med våra barn. Då får barnen ytterligare chans att reflektera om sitt lärande. Det sparas i deras portfolio och då är det ett av våra mål och fokusområden som läggs till i portfolion. En annan pedagog arbetar med drama och skapandeprocesser och då gör hon likadant. Det är så viktigt att barnen får reflektera och de visar och berättar för oss vuxna, resonerar med andra barn och med sina föräldrar. Portfolion följer med barnen när de börjar i förskoleklass. Den följer med till dess barnet slutar årskurs 6. Jag anser att i bästa av världar skulle den följt med till barnet slutar grundskolan. På vår enhet finns inget sk högstadium. Samarbetet mellan de olika skolorna faller då. 1-12 årsperspektiv är vi ändå nöjda med. Ellmin, Ellmin (2003) hävdar att ”Arbetet med portfolio måste ha en avsikt där reflektion, värdering och samtal finns med” (s. 25). Den ska visa på att ett lärande skett. Det som är viktigast och som vi vill synliggöra är att vad är det man har lärt sig och hur har man har lärt sig. Vi resonerar med barnen och de samtalar om sina tankar kring olika lärprocesser. Portfolion innehåller ett urval av barnens utveckling och fokus ligger bara på det positiva kring barnet.  På vår avdelning dokumenterar vi portfolion individuellt medan annan dokumentation kan ske över hela verksamheten. 

Vi använder portfolio som ett pedagogiskt verktyg, en pedagogisk metod. Vi samlar, väljer ut och reflekterar. Barnen är med och bestämmer vissa delar som de vill ha med i sin portfolio.
Viktigt att vi på enheten och som arbetslag reflekterar innan man startar. Vad är syftet? Vad vill vi uppnå? Vad kommer det att få för betydelse?
Portfolio är ett pedagogiskt verktyg. Det hjälper mig, barnen och föräldrarna att se utveckling och lärandet. Men också hur portfolion ska utvecklas hur kan jag förändra och förbättra. 

Målet med portfolio är att synliggöra barnets utveckling och lärande för barnet, föräldrar och pedagoger och att hjälpa barnet att reflektera över sitt lärande. Portfolio är ett sätt att förhålla sig till barns lärande. Detta gör vi genom att medvetet samla på dokument som visar på utveckling. Vi samlar teckningar, intervjuer, bild/ljud med mera ,där vi, barnen och föräldrar ser utveckling. Vi arbetar med vårt förhållningssätt och att använda oss av portfolion i vardagen. Vi har arbetat allt ifrån mappar, pärmar, digitala portfolion i powerpoint som Ellmin, Ellmin(2003. Sid 10) beskriver hur en portfolio kan se ut.

Enligt förskolans läroplan ska arbetslaget arbeta med It och dokumentation. Detta försöker vi att arbeta mer med nuförtiden i jämförelse med tidigare (skolverket 2010) och när vi använder oss av portfoliometodik gör vi det.
Ellmin, Ellmin(2003,sid 175-177) beskriver användandet av medier. " Att kunna dokumentera elevers utveckling och lärande på ett autentiskt sätt, med en bred variation av media ( bilder, ljud, video etc.), är naturligtvis betydelsefullt och kan bli mycket mer levande än traditionell dokumentation." Men det kan också bli fallgropar det är viktigt att det blir kvalité på det vi gör. Vi har diskuterat dokumentation i våra arbetslag, på enheten, med kurskamrater och med andra pedagoger i vår stad. Vi är alla överens att vi ska dokumentera men i vissa arbetslag har det uppstått vissa dilemmor. En del vill dokumentera allt som händer under en dag, dock ska vi hinna med att både analysera, utvärdera och följa upp vårt material. Därför är det extra viktigt att vi fokuserar och bestämmer vad vi vill dokumentera, så vi inte hamnar i att kvantitet blir viktigare än kvalitet. Vi får inte glömma att se våra barn. Det är ändå de som ska vara i centrum.

Enligt läroplanen ska barnen i förskolan "utveckla intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa"
Det som vi har förändrat när ipads kom in i bilden är att det blir enklare att dokumentera, ta bilder, filma och just nu arbetar vi med portfolion på detta sättet. Ipaden är ett verktyg där appar , kamera och andra digitala verktyg finns allt på samma plats och det är lätthanterligt både för oss personal och våra barn som lär sig otroligt snabbt. De kan sitta och bläddra i sin mapp i keynote. Ipads är ett sådant bra verktyg och jag använder den mycket i mitt arbete. 
Vi har även pappersportfolio, en lärdom som vi tog när vår dator kraschade och efter vi hade inbrott på jobbet och våra ipads, datorer, kameror, fotoramar blev stulna.
Barnen är med på sina utvecklingssamtal där de visar sin portfolio för sina föräldrar. Samtidigt kan vi tillsammans resonera kring barnens portfolio och barnen får ytterligare en chans att reflektera kring sitt lärande.

"Genom arbetet med pedagogisk dokumentation kan den egna praktiken granskas och synliggöras och blir på så vis ett verktyg som gör det möjligt att följa barns utveckling och lärande, i relation till hur förskolan bidrar till barns utveckling och lärande" ( Skolverket, 2012, sid 5)






Referenslista

Ellmin, R och B.(2003) ATT ARBETA MED portfolio-teori,förhållningssätt och praktik.Växjö: Författarna och Förlagshuset Gothia AB

LPFÖ 98 (2010) Läroplanen för förskolan Lpfö 98, Reviderad 2010. Skolverket: Edita

Uppföljning, utvärdering och utveckling i förskolan: Pedagogisk dokumentation (2012) . Stockholm: Fritzes













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar